Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 juni 2018

Taalhuis Zuidlaren gaat door!

B&W van Tynaarlo hebben besloten om minstens een jaar door te gaan met het taalhuis in de bibliotheek van Zuidlaren. Het taalhuis koppelt mensen die moeilijk kunnen lezen of schrijven aan vrijwilligers die hen willen helpen hun lees- en schrijfvaardigheid te verhogen.

De meeste leerlingen van het taalhuis zijn nieuwkomers, die Nederlands als tweede taal hebben. Er zijn nog weinig autochtone deelnemers, ondanks dat 6 tot 7 procent van de Nederlandse bevolking laaggeletterd is.

Wethouder onderwijs Pepijn Vemer vindt het belangrijk dat ook zij gebruik maken van het taalhuis:

“Dat komt allereerst hun zelfredzaamheid ten goede, omdat deze mensen hun zaken dan zelf schriftelijk kunnen regelen. Bovendien gaat er een wereld voor ze open. Van het lezen van de krant tot het volgen van een opleiding. Dat zorgt weer voor betere kansen op de arbeidsmarkt.”

De gemeente wil komend jaar meer mensen naar het taalhuis verwijzen via de eigen sociale teams en de sociale dienst (Werkplein Drentsch Aa). Inmiddels zijn deze medewerkers getraind om laaggeletterdheid te herkennen in de gesprekken die ze met inwoners voeren.